31 stycznia

Potrawka z kurczaka z warzywami i czarnym makaronem

Pyszny polski makaron z atramentem z kałamarnicy, dostępny jest między innymi w asortymencie Biedronki, składa się on z : semoliny (kaszka z pszenicy durum) i atramentu z kałamarnicy.
Dzięki zastosowaniu prawdziwego atramentu z kałamarnicy makaron po ugotowaniu nie barwi wody i pozostaje czarny.
Czarny makaron idealnie nadaje się do owoców morza, ale również można go użyć do urozmaicenia codziennych potraw, tj. rosół z czarnym makaronem, dodatek do dan głównych czy np. makaron z białym serem.


Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżki groszku zielonego 
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz
- 300 ml śmietanki 30 %
- 200 ml wody
- świeża natka pietruszki i kolendra
- 3 łyżki oleju z pestek winogron, ja uwielbiam Monini

Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, układamy mięso, oczyszczoną marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kosteczkę, podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy wodą, dajemy ziele angielskie, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki. Przedostatni etap to sól i pieprz. Dusimy wszystko razem około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy paprykę, zielony groszek, zalewamy śmietanką. Tym razem dusimy do czasu aż sos osiągnie odpowiednią konsystencje, u mnie zazwyczaj jest to kilka do kilku nastu minut, ponieważ nie używam mąki do zagęszczenia sosu. Sos redukujemy na małym ogniu.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zazwyczaj na 100 gram makaronu używamy litr wody. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą.
Całość dania posypujemy posiekaną świeża kolendrą.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger